fredag 1 januari 2010

Stress kan vara en av orsakerna till fibromyalgi

Fibromyalgi (FMS) är ett komplicerat smärt-tillstånd som haft många förnedrande benämningar som t.ex. kärringvärk, SVBK = sveda-värk-bränn-käring, klimateriekäring.
En del fibro-patienter klarar att fortsätta att arbeta medan andra endast delvis och då under förutsättning att arbetet är anpassat, det vill säga: lätt, rörligt, omväxlande och ej psykiskt påfrestande. En del patienter saknar arbetsförmåga i varje tänkbar form av yrkesverksamhet..


Vad kan man tänka på:
- Minska stressade situationer. Har man ådragit sig fibromyalgi måste man minska såväl fysiska, t.ex. belastningar, som psykiska stessorer. Man kan då se över sin livssituation! Stress orsakar mer smärta.
- Smärtmediciner/värktabletter hjälper nämndvärt, de kan istället ge biverkningar och till och med ett beroende. En del upplever smärtlindring med Tradolan elelr Nobligan.
- Värme, avslappning, vattenbassäng, försiktig stretching och kroppskännedom kan ge tillfällig lindring.
- Var försiktig med konditionsträning, men det är bara bra att röra på sig.
- Sömnförbättring. Låg dos av antidepressiva medel kan en del fibro-patienter ge en djupare och mer utsövande sömn. Denna typ av läkemedel ordineras inte av psykiska skäl utan för att det är känt att den kan förbättra nattvilan och därmed kroppens återhämtning.
- Försök och exprimentera och sök efter din egen lösning. Själv fann jag floating som ett bra alternativ. Jag kommer att skriva om det mer framöver.
Framför allt LYSSNA PÅ DIN KROPP! Jag kan inte säga det tillräckligt ofta..
LYSSNA PÅ DIN EGEN KROPP! Känn efter lite mer och gör inte mer än vad du själv känner att du orkar med för tillfället, det gör dagarna mer uthärdliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar